Distributie

1.233 jobs staan op de tocht, twee hypermarkten sluiten mogelijk de deuren en de directie is van plan de werkomstandigheden en de lonen van het personeel aanpakken. Carrefour heeft “helaas geen keuze”, zegt de CEO. Moeilijk te geloven als je ziet hoe kolossaal rijk de hoofdaandeelhouders van de groep zijn.

Tweehonderd koeriers van Deliveroo voeren al een maand actie. Omdat de directie hardnekkig doof blijft, hebben ze de Brusselse zetel van de multinational bezet. Deliveroo is 2 miljard dollar waard en ziet zijn omzet spectaculair groeien (+611% tussen 2016 et 2017). Maar nu heeft het bedrijf aangekondigd dat het geen koeriers meer in loonverband in dienst wil. In de plaats zal Deliveroo alleen nog werken met schijnzelfstandigen die per opdracht betaald worden. Welkom in de middeleeuwen met de “deeleconomie”. 

Carrefour heeft zopas een herstructureringsplan voor België aangekondigd. De ongerustheid van het personeel was terecht. De supermarktketen, die in 2016 meer dan 1 miljard euro winst boekte, kondigt aan dat er in België twee hypermarkten sluiten en meer dan 1.200 banen sneuvelen.

Supermarktketen Carrefour heeft een ongezien zware ontslagronde aangekondigd. In verschillende landen worden werknemers getroffen. In België roept de directie op donderdag 25 januari een buitengewone ondernemingsraad bijeen. “Dit is gewoon grof”, zegt PVDA-woordvoerder Tom De Meester. “Carrefour maakt zowel in ons land als internationaal een pak winst.” 

"We moeten waakzaam zijn opdat de Vlaamse regering ons alsnog niet met een Uplace-light opzadelt", schrijft Sander Barrez (PVDA).

De Raad voor vergunningsbetwistingen vernietigde de bouwvergunning voor het omstreden winkelcomplex Uplace in Machelen. Goed nieuws, vindt de PVDA. Nu is het aan het Vlaams Parlement om de bouwvergunning geen nieuw leven te gunnen.

In de Kamer schoot Raoul Hedebouw vandaag met scherp richting Hendrik Vuye en zijn partij de N-VA. De PVDA-volksvertegenwoordiger verwees naar Coca-Cola waar de gisteren aangekondigde ontslagen bewijzen dat cadeau’s voor de bedrijven helemaal geen garantie zijn op jobs.

Woensdag 24 juni werd het officieel. Hoewel iedereen zijn best doet om te spreken over een fusie, is het Ahold dat Delhaize overneemt. De beurzen jubelden, maar het personeel en de vakbonden zijn ongerust, en roepen op tot waakzaamheid. Op de ondernemingsraad beloofde de directie garanties qua werkgelegenheid en de uitvoering van de recente herstructurering, maar… wie gelooft die nog?

Na het dossier van de Oosterweelverbinding in Antwerpen zet de Vlaamse regering nogmaals de belangen van betonboeren voorop. PVDA vindt de goedkeuring van het Uplaceproject in Machelen een achteruitgang voor de gezondheid, de mobiliteit en de leefbaarheid van de regio.

Vandaag vrijdag 17 oktober blijven de meeste Delhaize-vestigingen dicht. De werknemers van de supermarktketen staken uit protest tegen de aangekondigde herstructurering en besparingen. Het personeel zou 17% loon verliezen, terwijl de dividenden van de aandeelhouders in 2013 nog stegen met 12%.

Pagina's