Armoede/Rijkdom

De linkse PVDA roept maandag 9 januari officieel uit tot #Graaidag2017. Rond lunchtijd – na 5,7 werkdagen – zullen de CEO's van de Belgische beursgenoteerde bedrijven die dag al meer verdiend hebben in 2017 dan de gemiddelde werknemer op een heel jaar.

Zo’n 10.000 mensen gingen in op de oproep van de linkse PVDA om een protestmail naar minister Schauvliege te sturen na de bekendmaking dat de waterprijs vanaf 1 januari zou verhogen.“We zijn zelf verbaasd door de omvang van de reactie op onze actie”, zegt Jos D’Haese, woordvoerder van de PVDA, “maar we begrijpen de verontwaardiging. Water is een mensenrecht, dat niet mag afhangen van de dikte van je portemonnee.”

De Vlaamse watermaatschappijen willen de waterfactuur fors verhogen vanaf 1 januari 2017. Koploper De Watergroep zou zijn tarieven tot 30,9 procent optrekken, goed voor 50 euro meer op de jaarlijkse afrekening. Minister Joke Schauvliege moet die stijgingen nog goed- of afkeuren. Op initiatief van de PVDA stuurden al meer dan 2.000 mensen haar een protestmail.

De regering beweert dat ze het kapitaal doet bijdragen aan de begroting 2017. In werkelijkheid is er maar een maatregel die gericht is op grote vermogens, en die brengt 31 miljoen euro op. Goed voor 1,1% van de totale begrotingsinspanning van 2,944 miljard. 

“De vijftig grootbedrijven die vorig jaar het meest gebruik hebben gemaakt van de fiscale ontsnappingsroutes in ons land, betaalden vorig jaar amper 2,7 procent vennootschapsbelasting.” Dat zegt Peter Mertens, voorzitter van de linkse partij PVDA. De gegevens blijken uit een nieuwe studie die de partij uitbracht over de top 50 van de grootste fiscale kortingen in ons land.

De PVDA deed onderzoek naar de vijftig bedrijven de grootste fiscale korting kregen. In 2015 kregen ze een fiscaal cadeau van 6,9 miljard euro. Waar gaat dar geld heen? Welke grote vermogens schuilen achter die multinationals?

De taxshift straft iedereen die werkt, maar de laagste inkomens het hardst: zij worden twee maal getroffen. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Financiën Van Overtveldt op een vraag van volksvertegenwoordiger Marco Van Hees (PVDA).

“De miljonairstaks gaat om elementaire rechtvaardigheid. De rijkdom neemt toe aan de ene kant, de armoede aan de andere kant.” PVDA-voorzitter Peter Mertens ging in de VTM Nieuws-studio in debat met Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

PVDA-voorzitter Peter Mertens ging deze namiddag in debat met Vincent Van Quickenborne (OpenVLD) over de miljonairstaks, een concreet voorstel van de PVDA dat 8 miljard kan opbrengen. Hij lanceerde er ook het voorstel voor een referendum over de Wet Peeters.

“Er is niets structureels aan het verdelen van 1-euromaaltijden”, zegt Lise Vandecasteele, OCMW-raadslid voor de PVDA in Antwerpen. “In Antwerpen werden in 2015 in totaal 4.620 maaltijden verdeeld. Omgerekend komt dat neer op een vijftiental per dag. En dat op minstens 20.000 kinderen in armoede in Antwerpen.”

Pagina's