Palestina

Nadat de 17-jarige Palestijnse Ahed Tamimi werd vastgezet in een Israëlische gevangenis, worden nu ook familieleden en buren van haar opgepakt. Een wraakactie van het Israëlische leger om Ahed onder druk te zetten. 

Ken jij Ahed Tamimi? Sinds 19 december 2017 zit deze amper 17-jarige Palestijnse in een Israëlische gevangenis. Ze werd opgepakt omdat ze zich verzette tegen een zoveelste daad van repressie tegen haar dorp. Ze riskeert een gevangenisstraf tot 14 jaar. De PVDA eist haar onmiddellijke vrijlating en lanceert een steuncampagne. 

Vandaag besliste een Israëlische militaire rechter dat de 16-jarige Palestijnse activiste Ahed Tamimi nog langer in voorarrest moet blijven, omdat haar voorlopige vrijlating in afwachting van haar proces te ‘gevaarlijk’ zou zijn.

President Donald Trump heeft beslist de Amerikaanse ambassade in Israël te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Met deze actie erkennen de VS Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Deze daad ontkent niet alleen de grondrechten van het Palestijnse volk, het is ook in strijd met het internationale recht, én een provocatie die het conflict aanwakkert en de Israëlische staat nog verder versterkt. PVDA roept op tot actie. 

Op 2 november 1917 schreef Lord Balfour een brief aan de Zionistische Federatie waarin hij als Brits minister van Buitenlandse Zaken namens zijn regering steun toezegde aan de creatie van een Joods nationaal tehuis in Palestina. Deze brief ligt aan de oorsprong van de kolonisatie van Palestina die tot vandaag loopt.

5 juni 1967 begon de Zesdaagse oorlog. Sindsdien bezet Israël de Westelijke Jordaanoever, de Golan en Oost-Jeruzalem, tegen alle bepalingen van het internationaal recht en tegen tal van VN-resoluties in. “Na 50 jaar bezetting kunnen we niet anders dan besluiten dat de strategie die alles zet op dialoog, geen enkel resultaat heeft opgeleverd. Het is hoogtijd dat deze straffeloosheid stopt”, zegt PVDA-volksvertegenwoordiger Marco Van Hees.

Handel drijven met Israël versterkt de kolonisering van de Palestijnse gebieden en versterkt de apartheidspolitiek. Dat is de boodschap van een alternatieve missie die werd samengesteld uit Belgische personaliteiten op de vooravond van een officiële Belgische economische missie. De deelnemers roepen op tot een boycot van Israël, zo lang het land het internationaal recht niet respecteert.

Omwille van de Palestijnse actualiteit dient de PVDA in het Brussels Parlement een resolutie in die de annulering van de economische missie van de drie Gewesten in november 2015 vraagt. De PVDA steekt de hand uit naar alle progressieve partijen om deze resolutie te ondersteunen.

In november-december 2015 organiseren de drie gewesten van ons land een nieuwe handelsmissie naar Israël.

Er blijven onthullingen opduiken over de wreedheden die Israël aanrichtte tijdens de oorlog tegen Gaza. De PVDA-fractie in het Brussels parlement wil het debat over de verbreking van de economische banden met Israël opnieuw lanceren.

Pagina's