Israël

Een week geleden werden drie Palestijnen gedood tijdens een betoging van 100.000 mensen in Jeruzalem. Dit haalde overal ter wereld het nieuws, ook in België. De berichtgeving is soms nogal misleidend.

Van 29 juni tot en met 2 juli 2016 organiseert het VOKA onder leiding van Bart De Wever een economische missie naar Israël. De Antwerpse PVDA-gemeenteraadsleden Peter Mertens, Mohamed Chebaa en Zohra Othman starten een petitiecampagne met de vraag om de handelsmissie op te schorten. Ook op de komende Antwerpse gemeenteraad van maandag 30 mei 2016, waar de handelsmissie naar Haifa geagendeerd staat, zal de PVDA-fractie oproepen om de missie op te schorten.

Volgende maand wil Antwerps burgemeester Bart De Wever een handelsmissie leiden in Israël. De PVDA lanceert een petitieactie om deze missie te voorkomen. PVDA-voorzitter Peter Mertens verwijst daarbij naar onder meer de aanhoudende Israëlische mensenrechtenschendingen en de blokkade van Gaza.

Handel drijven met Israël versterkt de kolonisering van de Palestijnse gebieden en versterkt de apartheidspolitiek. Dat is de boodschap van een alternatieve missie die werd samengesteld uit Belgische personaliteiten op de vooravond van een officiële Belgische economische missie. De deelnemers roepen op tot een boycot van Israël, zo lang het land het internationaal recht niet respecteert.

In november-december 2015 organiseren de drie gewesten van ons land een nieuwe handelsmissie naar Israël.

Donderdag 21 mei om 14u staat een voorstel tot resolutie van PVDA-volksvertegenwoordiger Claire Geraets op de agenda van het Brusselse parlement. De resolutie eist de stopzetting van economische zendingen naar Israël.

Er blijven onthullingen opduiken over de wreedheden die Israël aanrichtte tijdens de oorlog tegen Gaza. De PVDA-fractie in het Brussels parlement wil het debat over de verbreking van de economische banden met Israël opnieuw lanceren.

Na de onthullingen van 11.11.11 vraagt Comac (de jongerenbeweging van de PVDA) dat er een einde komt aan de samenwerking tussen Belgische universiteiten en de Israëlische bezetting.

Maandag vernietigde Israël het elektriciteitsnetwerk in een Palestijns dorp op de Westelijke Jordaanoever. Het netwerk werd gefinancierd door het Belgisch agentschap voor ontwikkelingssamenwerking.

De PVDA onthult dat de Belgische economische missie naar Israël, die de drie Gewesten in december 2014 organiseerden, Belgische bedrijven in contact zou brengen met bedrijven die betrokken zijn bij de kolonisatie van Palestijns gebied of die banden hebben met het Israëlische leger. De missie werd bovendien georganiseerd door Belgische ambtenaren die openlijk de aanvallen van Israël tegen Gaza verdedigen. Door de onthullingen van de PVDA en de vele protestacties zagen de Gewesten zich genoodzaakt de missie te annuleren.

Pagina's