Nieuws

Minister van Werk Kris Peeters maakt nogmaals misbruik van de zomerluwte om een nieuwe aanval te lanceren. Na zijn voorstel voor een hervorming van de 38-urenweek legt hij nu aanpassing van de loonwet op tafel. Die moet ervoor zorgen dat onze lonen nog jaren geblokkeerd blijven.

Een samenleving die aan iedereen een plaats geeft, dat heeft onder andere te maken met de mogelijkheid tot werken voor mensen met een beperking. Maar, in Brussel bijvoorbeeld, heeft slechts een op de drie mensen met een beperking werk. Er bestaan quota in de openbare sector, maar geen garantie dat ze worden toegepast. De PVDA wil dit veranderen. 

De Vlaamse regering besliste zonet om de ‪#‎turteltaks te verlagen van 770 euro per jaar naar 290 euro voor 9.000 gezinnen die elektrisch verwarmen. "Het resultaat van het protest tegen de Turteltaks", zegt de PVDA, "maar wij gaan door tot de hele Turteltaks is afgeschaft." De PVDA voert haar zomercampagne rond de Turteltaks.

Een fractie van het Turks leger probeerde op indrukwekkende manier de macht te grijpen, maar mislukte. De staatsgreep werd door alle Turkse politieke krachten sterk veroordeeld. Veroordelingen uit westerse hoofdsteden kwamen daarentegen opvallend laat. President Tayyip Erdogan belooft hard terug te slaan tegen de parallelle structuur die hij voor de staatsgreep verantwoordelijk acht. Het valt dus te vrezen dat Erdogan er van profiteert om de macht nog meer naar zich toe te trekken.

De PVDA heeft kennisgenomen van het voorontwerp van de wet-Peeters over “werkbaar werk” en stelt vast dat dit van de 38-urenweek een begrip zonder inhoud maakt.

Minister van Pensioenen Bacquelaine (MR) gaf werkgevers en vakbonden de opdracht om tegen 19 juli tot een akkoord te komen over de criteria voor zware beroepen. De standpunten van beide partijen liggen ver uiteen. De onderhandelingen sprongen zonet af zonder akkoord. PVDA-pensioenspecialist Kim De Witte geeft tekst en uitleg.

De RSZ (Rijksdienst voor Sociale Zekerheid) maakte onlangs de meest recente cijfers over de werkgelegenheid in België bekend. In één jaar tijd is het aantal banen met minstens 1% gestegen. Maar de banen die bijkwamen, zijn vooral precaire jobs.

Of het nu Optima is, Land Invest Group of Goldman Sachs. De close encounters tussen politici, graaibankiers en vastgoedbonzen lopen de spuigaten uit. Pottenkijkers zoals Marco Van Hees worden uit de Optima-onderzoekscommissie geweerd. En de zelfregulering die Gwendolyn Rutten verdedigt, is te lichtzinnig voor woorden. We hebben een ontluizingsperiode van minstens vijf jaar nodig, schrijft Peter Mertens, en nog veel meer.

“De oorlog in Irak was geen blunder of fout. Het was een misdaad”, zo besluit journalist Owen Jones na bekendmaking van het officiële rapport over de Britse deelname aan de invasie in Irak.

De regeringsleiders en staatshoofden van de NAVO-lidstaten komen op vrijdag 8 en zaterdag 9 juli samen in Warchau op de tweejaarlijkse NAVO-top. Ons land is er vertegenwoordigd met premier Michel en minister van Defensie Vandeput.

Pagina's