Nieuws

Hoe rijmt premier Michel de drieste uithalen van de meerderheidspartijen naar de vakbonden en het stakingsrecht met zijn verhaal over sociale vrede en sociaal overleg? Dat wilde volksvertegenwoordiger Marco Van Hees (PVDA) horen in de commissie Binnenlandse Zaken op dinsdag 24 februari.

Na het dossier van de Oosterweelverbinding in Antwerpen zet de Vlaamse regering nogmaals de belangen van betonboeren voorop. PVDA vindt de goedkeuring van het Uplaceproject in Machelen een achteruitgang voor de gezondheid, de mobiliteit en de leefbaarheid van de regio.

Tot op het laatste moment stond de Griekse regering op dinsdag 24 februari onder een enorme druk. Eén tegen allen. De Europese Unie was vastberaden ieder alternatief voor haar besparingsbeleid de kop in te drukken. Athene veroverde een bepaalde marge om nieuwe onderhandelingen binnen de vier maanden voor te bereiden. Griekenland begint aan een marathon.

De verzekeringssector vraagt dat de regering het minimumrendement voor de aanvullende pensioenen verlaagt van 3,25 naar 0,4%. Hiermee zou de tweede pensioenpijler een flinke klap krijgen. Nochtans had de regering het wettelijk pensioen net afgebouwd met als argument dat die aanvullende pensioenen zouden worden versterkt. Kim De Witte, pensioenspecialist van de PVDA, reageert.

Adecco is, vier jaar naar de eerste veroordeling, in beroep veroordeeld voor discriminatie. Dirk De Block, specialist van de PVDA inzake diversiteit en de strijd tegen discriminatie stelt: "De tijd van waarschuwingen en goede voornemens is voorbij. Discriminatie moet echt bestraft worden."

‘De afschaffing van de vrijstelling voor werkloze mantelzorgers is, net als andere activeringsmaatregelen, geen besparings- maar wel een pestmaatregel’, schreef Peter Mertens (PVDA) in zijn opinie op Knack.be.

Een week geleden bleken er veel meer scheurtjes in de reactorkuipen van Doel 3 en Tihange 2 te zitten dan gedacht, nu blijken die scheurtjes ook nog eens veel groter te zijn. Voor Tom De Meester en Raoul Hedebouw is het zonneklaar: voorgoed sluiten, die handel.

Ludwig Verduyn interviewde Peter Mertens voor de camera van Actua-TV. De PVDA-voorzitter had het onder meer over de regering Michel-De Wever, de miljonairstaks, het sociaal verzet en de rol van de volksvertegenwoordigers van de PVDA…

Wat betekent het brugpensioen nog als men actief moet blijven tot 65 jaar? De regering tekende het doodsvonnis van het brugpensioen. Ze wijzigde bovendien de regels met terugwerkende kracht. Stuur nu een protestmail naar de regering!

Acties tegen de indexsprong: "mag niet!" riep Egbert Lachaert van Open Vld vorige donderdag in het parlement. Hij zal het drie keer herhalen. Voor N-VA-parlementair Zuhal Demir mag er twee jaar lang geen enkele sociale actie meer gevoerd worden. De meest rechtse partijen in de regering Michel - De Wever waren bijzonder geënerveerd. Minister van Werk Kris Peeters probeerde de gemoederen te bedaren door te zeggen dat de vakbonden misschien nog wel acties zouden doen maar geen stakingen. 

Pagina's