Nieuws

Raoul Hedebouw (PVDA) is in het parlement tussengekomen in het debat over de strijd tegen terrorisme: “De barbaarse terreuraanslagen die gepleegd worden in Europa en elders in de wereld moeten onmiddellijk en definitief stoppen.” Hier vindt je zijn volledige tussenkomst.

"De regering besliste dreigingsniveau 4 te verlengen tot volgende maandag, maar met maatregelen op niveau ... 3,5. De PVDA begrijpt de angst voor een eventueel imminente aanslag, maar naarmate de dagen voorbijgaan, stapelen de vragen zich op", merkt David Pestieau, vicevoorzitter van de PVDA op.

Er moet veel gebeuren voor de Rode Duivels in volle wedstrijd de grasmat verlaten. Op 7 juni 2014, even na de 23e minuut van de wedstrijd tegen Tunesië houden ze het toch niet langer uit: hagelbollen, als golfballen zo groot, vallen met bakken neer op de Heizel. Tachtig kilometer van daar, in Wingene, lijkt de hemel helemaal naar beneden te komen. De dik 10.000 zielen tellende gemeente is het epicentrum van wat later als de Pinksterstorm door het leven zal gaan. In een mum van tijd vliegen serres aan scherven, worden hectaren gewassen op de akkers vernietigd en wordt een ravage aangericht aan carrosserieën en autoruiten.

Maandag 23 november voerden de vakbonden in gemeenschappelijk front actie in de provincie Henegouwen. Ze lieten de angst niet overwinnen en handhaafden hun actie. 

Het is onaanvaardbaar dat jongeren uit onze wijken jihadstrijders worden. Als we dat willen tegengaan, moeten we simplistische oplossingen vermijden. Er zijn geloofwaardige voorstellen. Dirk De Block, gemeenteraadslid in Molenbeek en voorzitter van PVDA Brussel, presenteert ons zijn voorstellen voor de aanpak van radicaliserende jongeren.

Toen bekend werd dat Saudische miljarden naar Antwerpen zouden komen, klapte de Antwerpse meerderheid enthousiast in de handen. “Hoe lang nog gaat de N-VA de Saudi’s de hand boven het hoofd houden?”, vraagt de PVDA zich af. De partij wil dat de deal wordt afgeblazen.

"De terreurgroep IS heeft zelf geen enkele wapenfabriek en moet zijn olie aan iemand verkopen", schrijft PVDA-voorzitter Peter Mertens in een opiniestuk op knack.be. "Waar wachten we dan nog op om de zuurstof van IS af te snijden? Dat kan door de geldtoevoer en de wapentoevoer door te knippen, en de banden men Saoedi-Arabië te stoppen. Zolang we dat niet doen blijft de schizofrene situatie voortduren."

Gezien de horror van de aanslagen in Parijs wil de PVDA plaats geven aan rouw en medeleven met de slachtoffers van haat, terrorisme en oorlog. In dat kader besloot de linkse partij om haar Protestparade tegen de besparingsmaatregelen, voorzien voor morgen 15 november 2015, uit te stellen tot een latere datum. De PVDA zal in de komende dagen alle initiatieven steunen die oproepen voor eenheid en solidariteit tegen de haat, het terrorisme en de oorlog.

De PVDA biedt haar medeleven aan aan de familie, vrienden, kennissen van de slachtoffers van de terroristische horror in Parijs. De linkse partij veroordeelt ten strengste de barbaarse massamoord in Parijs. De salafi-jihadistische terroristen van IS willen de wereld storten in een zogenaamde 'oorlog van beschavingen' waar iedereen slachtoffer van zal zijn, wat ook zijn of haar origine is. Vandaag meer dan ooit roept de PVDA op tot verzet tegen het klimaat van haat, geweld en angst dat de terroristen van IS willen zaaien.

Peter Mertens, PVDA-voorzitter: "Mijn gedachten zijn in Parijs. Bij de slachtoffers van waanzin en van haat. Bij hun familie. Bij de hulpdiensten. Bij alle Parijzenaars. Bij alle slachtoffers van terrorisme, waar dan ook.

Pagina's