Nieuws

De Vlaamse regering heeft het Oosterweelproject opgedeeld in vijf deelprojecten. Linkeroever, Scheldetunnel, Kanaaltunnels, Oosterweelknooppunt en Ring Noord. De BAM (Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel) zegt dat de vijf deelprojecten 3 miljard euro zouden kosten, maar uit interne documenten blijkt dat de Vlaamse overheid zelf al uitgaat van een factuur van 4,9 miljard euro.

De druk van sociale acties en de aankondiging dat er nog meer acties zullen volgen, hebben hun doel niet gemist. De werkgeversorganisaties zetten een stap achteruit in het dossier van de bruggepensioneerden en oudere werklozen die beschikbaar zouden moeten blijven voor de arbeidsmarkt. De PVDA blijft onder andere met haar protestmailactie druk zetten op de regering om het akkoord te onderschrijven.

De regering besliste tot een indexsprong voor lonen en uitkeringen. Ook een indexering van de huurprijzen ligt op tafel, en dat terwijl het Grote Woononderzoek aantoont dat de helft van de huurwoningen niet in orde is. Absurd, reageert Peter Mertens (in zijn opiniestuk op Knack.be), als je weet dat elke euro die je in wonen investeert op termijn dubbel terugverdient.

Een oud-minister stort geld voor een staalbedrijf. Een ex-Senaatsvoorzitter krijgt geld dat gelinkt is aan een miljardair. Een Vlaamse regering huurt een studiebureau in voor een project dat moet uitgevoerd worden door een bedrijf waar het studiebureau banden mee blijkt te hebben. Drie onverkwikkelijke affaires die vragen oproepen over de banden tussen de politiek en de zakenwereld.

Bruggepensioneerden moeten zich weer beschikbaar stellen op de arbeidsmarkt. Kim De Witte, docent pensioenrecht aan de KU Leuven en pensioenspecialist van de PVDA, begrijpt de boze reacties. “Dat is niet alleen onheus, het is ook in strijd met het recht”, schrijft hij in een opiniestuk in De Morgen (2 maart 2015).

Bruggepensioneerden moeten beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. Op 19 februari lanceerde de PVDA op haar website een actie waarbij gedupeerden konden reageren op de nieuwe regelingen en daarbij een protestmail naar minister van Werk Kris Peeters sturen. Op negen dagen tijd kwamen 1.851 reacties binnen. Onder hen schreven er ook 1.200 een persoonlijke getuigenis neer.

De regering keurde een wetsontwerp goed over de indexsprong. Maar de strijd gaat voort. De wet is nog niet door het parlement goedgekeurd.

Hoe rijmt premier Michel de drieste uithalen van de meerderheidspartijen naar de vakbonden en het stakingsrecht met zijn verhaal over sociale vrede en sociaal overleg? Dat wilde volksvertegenwoordiger Marco Van Hees (PVDA) horen in de commissie Binnenlandse Zaken op dinsdag 24 februari.

Na het dossier van de Oosterweelverbinding in Antwerpen zet de Vlaamse regering nogmaals de belangen van betonboeren voorop. PVDA vindt de goedkeuring van het Uplaceproject in Machelen een achteruitgang voor de gezondheid, de mobiliteit en de leefbaarheid van de regio.

Tot op het laatste moment stond de Griekse regering op dinsdag 24 februari onder een enorme druk. Eén tegen allen. De Europese Unie was vastberaden ieder alternatief voor haar besparingsbeleid de kop in te drukken. Athene veroverde een bepaalde marge om nieuwe onderhandelingen binnen de vier maanden voor te bereiden. Griekenland begint aan een marathon.

Pagina's