Nieuws

Iedereen langer werken? Niet echt. De parlementsleden hebben beslist dat hun eigen pensioenprivileges overeind blijven. De grote meerderheid kan nog steeds op 55 jaar met pensioen.

De PVDA vreest dat Antoine Deltour, de klokkenluider in de affaire LuxLeaks, veroordeeld zal worden. Hij riskeert dan vijf jaar gevangenis en een boete van een miljoen euro omdat hij de waarheid aan het licht heeft gebracht.

"De tienduizend-euro-politici zijn steeds meer vervreemd van de realiteit", schrijft Peter Mertens in opinie die verscheen op knack.be. Ze zijn afgesneden van de wereld van dure elektriciteit, harde werkomstandigheden, en langer werken. "Wij willen dat het vermogen van politiekers openbaar wordt. Al zou een maximumloon voor politici ook niet slecht zijn."

De regering-Michel wil het wettelijk pensioen van de ambtenaren “harmoniseren” met de privésector. Volgens PVDA-pensioenspecialist Kim De Witte zullen ambtenaren “langer moeten werken om op het einde van de rit tot 300 euro pensioen minder te krijgen.”

“Jobs, jobs, jobs? Neem uw verantwoordelijkheid en keur het charter tegen sociale dumping goed”, aldus een scherpe Peter Mertens op de Antwerpse gemeenteraad van 25 april. “Bescherm de stielkennis van de bouwvakkers in plaats van concurrentie toe te laten met Poolse stellingbouwers van 75 euro per maand.” Mertens riep op  om het charter van het ABVV te steunen dat sociale dumping wil uitsluiten op de bouwwerven die onder de verantwoordelijkheid vallen van de Stad Antwerpen.

Het weer wisselde dan wel van regen, hagel, sneeuw tot volle zon, de bijna 4.000 manifestanten in Brussel waren er niet minder vastberaden om: wij willen geen aankoop van nieuwe (peperdure) gevechtsvliegtuigen.

Aan de vooravond van 1 Mei organiseert de PVDA meetings, op 29 april in Brussel en op 30 april in Antwerpen. "Meer werken voor minder geld? Langer werken voor minder pensioen? Zieken opjagen? Na Swissleaks en Luxleaks nog steeds fraudeschandalen? De maat is vol!"

Na het ABVV gisteren, was het vandaag de beurt aan het ACV om op straat te komen tegen de maatregelen van de regering die de 38-urenweek en de pensioenen aanvallen. Een betoging met meer dan 8.000 personen, met talrijke jongeren op kop.

15 miljard voor de aankoop en het jaarlijks onderhoud van 34 gevechtsvliegtuigen. In tijden van begrotingstekort en besparingen op de kap van gewone mensen getuigen de dure F-35’s van een groot gebrek aan respect voor de werkende bevolking.

Op 19 april vond de eerste “Vlaamse klimaattop” plaats. Het is een deel van een proces waarin de Vlaamse regering het Vlaamse klimaatbeleid op korte en lange termijn wil uittekenen in dialoog met “alle geledingen uit de samenleving”. Maar er rijzen belangrijke vragen over waar de top toe zal leiden. De PVDA stelt alvast een aantal krijtlijnen voor een ambitieus Belgisch klimaatbeleid voor.

Pagina's