Nieuws

De wettelijke pensioenen in België zijn laag. Een werknemer die exact even lang gewerkt heeft en exact evenveel verdiend heeft in België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland, heeft het laagste pensioen in België. De pensioenkloof bedraagt 11 tot 43 procent. De oorzaak van het lage pensioen ligt bij de pensioenrechten, niet bij het langer of korter werken.

"Net op het moment dat elke minister moet vechten voor budgetten blijkt dat we elk jaar tientallen miljoenen euro over de balk gooien aan onterecht uitbetaalde uitkeringen. En de factuur blijft lopen", sneert N-VA-parlementslid Zuhal Demir. En wie is de schuldige, volgens N-VA? “De vakbonden”, uiteraard.

Simili-leer ziet eruit als echt leer, maar is het helemaal niet. Zo is het ook met de belasting op kapitaal: om de grote fortuinen niet te belasten, wat 85% van de bevolking wél wil, heeft de regering-Michel, in navolging van haar voorganger, simili-belastingen op kapitaal uitgevonden, die nauwelijks iets opbrengen, zelfs contraproductief zijn. Hier vier van die belastingen... en hun verborgen gebreken.

De Vlaamse regering wil 115 miljoen euro besparen op De Lijn, verspreid over de komende 5 jaar. Deze besparingen komen bovenop de zware besparingen van 2012 (60 miljoen euro). Dat plan heette toen “Snoeien om te groeien”. Vandaag zien we waar dat “groeien” toe leidt. Een dossier gerealiseerd door de studiedienst van de PVDA.

Terwijl steeds meer gezinnen beroep doen op gaarkeukens en voedselbedeling, verhoogt de regering Bourgeois de prijzen van De Lijn en knipt ze in het aanbod. De PVDA ijvert voor een ambitieus beleid rond mobiliteit. Zij lanceert de campagne Maak De Lijn terug fijn.

Opnieuw een menselijk drama op de Middellandse Zee. Hoeveel bootvluchtelingen precies gestorven zijn, weet niemand, maar het gaat over vele honderden mensen. Hiermee wordt de status van de Middellandse Zee als “dodelijkste migratieroute ter wereld” nog maar eens bevestigd. Maandagavond 20 april, om 17 uur is er op het Luxemburgplein in Brussel een herdenking van verontwaardiging.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block en conservatieve artsen reageren negatief op de oproep van 22 experts om een bezoek aan de huisarts gratis te maken. PVDA-gezondheidszorgspecialist Dirk Van Duppen weerlegt de argumenten van de minister.

“Het trans-Atlantische TTIP-verdrag, dat tussen de VS en de EU onderhandeld wordt, is een antidemocratisch Trojaans paard dat onze sociale, milieu- en voedingsnormen bedreigt. Het verdrag moet dan ook verworpen worden”, zegt PVDA-Kamerlid Raoul Hedebouw. De PVDA nam op zaterdag 18 april deel aan de internationale actiedag tegen het vrijhandelsakkoord in Brussel en zal zich daartegen blijven verzetten, met acties op straat en in het Parlement.

Afgelopen zaterdag zijn in de Antwerpse haven drie havenarbeiders omgekomen. De PVDA, sinds jaren actief omtrent de havenarbeid, betuigt haar medeleven. En roept op om meer werk te maken van veilige werkomstandigheden.

De energiefactuur wordt flink duurder. En dat hebben we voor een keer niet aan Electrabel te danken, maar aan de regering Michel-De Wever.

Pagina's