Nieuws

In Afghanistan werd vorig weekend een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen platgebombardeerd door NAVO-bommen. België is lid van de NAVO-coalitie en moet afstand nemen van deze oorlogsmisdaad.

“Onze regering speelt lollypopland voor diegenen die het niet nodig hebben”, zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens die de nieuwe studie uitbracht over de fiscale kortingen die de grote Belgische en buitenlandse vermogens krijgen via de achterpoortjes van de vennootschapsbelasting. Het is de zesde keer dat de studiedienst van de linkse partij het fiscale ontwijkingsrapport uitbrengt.

Onder het mom van zwartwerk bestrijden, heeft de regering vandaag bij de commissie sociale zaken een wetsvoorstel ingediend om "flexi-jobs" in te voeren in de horecasector.

Vanaf 1 oktober kunnen bijna twee miljoen mensen voor anderhalve euro naar de huisarts. De sociale derde betaler is vanaf nu verplicht voor alle mensen met recht op een verhoogde tegemoetkoming. Een belangrijke stap richting een meer toegankelijke eerstelijnszorg.

In een open brief zet de ambassadrice van de Verenigde Staten in België de Belgische regering onder druk. België moet, zo heet het, dringend meer oorlogstuig kopen. Wat zij echt bedoelt: “Investeer in oorlogswapens, niet in pensioenen.”

“No to austerity”. Onder die noemer voert Geneeskunde voor het Volk een steuncampagne voor Griekenland. Begin september trokken vijf medewerkers van GVHV naar Athene om er een aantal gezondheidsprojecten te bezoeken. Hun getuigenis.

Op 1 oktober, ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Ouderen, brengt de PVDA een nieuwe studie uit. Onder druk van verzekeringsmaatschappijen, is de regering van plan om rendementsgarantie op de aanvullende pensioenen aan te passen. De gevolgen voor de werknemers zijn groot : ze kunnen zo een derde van hun pensioenkapitaal kwijtspelen.

Zo’n 300 sympathisanten, gesteund door 40 reuzen, overhandigden minister-president Bourgeois afgelopen maandag een Alternatieve Septemberverklaring. Ze vertegenwoordigen samen dik 1.200 middenveldorganisaties. Ook PVDA-voorzitter Peter Mertens nam met plezier én een zichtbare delegatie deel aan de actie.

Met 7 incidenten in de kerncentrales, alleen al in de maand juni, is de nucleaire veiligheid vandaag niet langer gegarandeerd. “De PVDA maakt zich vooral ernstig zorgen over het feit dat op de sites massaal gebruik wordt gemaakt van onderaanneming”, zo verklaart federaal parlementslid Marco Van Hees van de PVDA.

Een gezin dat nu jaarlijks 716 euro aan elektriciteitsfactuur betaalt, betaalt binnenkort 1.012 euro aan elektriciteit. Dat is geen 'taxshift', maar een 'taxlift', stelt Peter Mertens in het Schaduwparlement op Knack.be. 'De groten hebben hun cadeaus binnengerijfd, en de werknemers betalen andermaal het gelag.'

Pagina's