Nieuws

Wat is voor de werkende mensen van België nu het grootste probleem van al de besparingsmaatregelen die de regering al heeft doorgevoerd? En wat moet voor hen zeker de kern van een alternatief uitmaken? De PVDA stelde die twee vragen aan 769 deelnemers van de betoging van 29 september. Mooi proportioneel verdeeld over Franstaligen en Nederlandstaligen en over de drie vakbonden. Het resultaat vindt u hieronder.

Arbeiders, bedienden, ambtenaren, onderwijzers, socio- en culturele werkers en middenveldorganisaties betoogden vandaag met 70.000 tegen het beleid van de Federale en Vlaamse regering. Na twee jaar zit het ongenoegen bij de bevolking nog steeds zeer hoog.

Het dossier van de PVDA over de top 50 van de grootste fiscale kortingen waarvan de multinationals in België profiteren is de patroonsorganisatie VBO  en de KBC bank, die de lijst aanvoert, niet bevallen. Marco Van Hees, volksvertegenwoordiger en fiscaal expert van de PVDA, antwoordt.

“De vijftig grootbedrijven die vorig jaar het meest gebruik hebben gemaakt van de fiscale ontsnappingsroutes in ons land, betaalden vorig jaar amper 2,7 procent vennootschapsbelasting.” Dat zegt Peter Mertens, voorzitter van de linkse partij PVDA. De gegevens blijken uit een nieuwe studie die de partij uitbracht over de top 50 van de grootste fiscale kortingen in ons land.

Minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld) kondigde gisteren aan dat hij de zeven politieke jongerenverenigingen in één klap al hun werkingsmiddelen wil afnemen. “Een duidelijk politiek manoeuvre”, oordeelt Olivier Goessens, ondervoorzitter van Comac, de studentenbeweging van de PVDA. “Het zijn vooral de kritische politieke verenigingen die geld verliezen. Zo wil Gatz ons monddood maken. Maar dat zal hem niet lukken.”

“Burn-out? Depressie? Neem gewoon een kat en ga terug werken!” Dat stond te lezen op een van de valse doktersbriefjes die de jongeren van PVDA-studentenbeweging Comac uitdeelden aan de studenten in Gent die kwamen luisteren naar het openingscollege van gastspreker Maggie De Block, minister van Volksgezondheid.

De PVDA deed onderzoek naar de vijftig bedrijven de grootste fiscale korting kregen. In 2015 kregen ze een fiscaal cadeau van 6,9 miljard euro. Waar gaat dar geld heen? Welke grote vermogens schuilen achter die multinationals?

Sinds de tweede helft van september volgen de aankondigingen van sluitingen en massale afdankingen elkaar op. Caterpillar, AXA, Douwe Egberts … De geschenken aan de grote bedrijven creëren geen “jobs, jobs, jobs”, integendeel. De afdankingsgolf toont aan dat de politiek van deze regering niet werkt.

“Of die investeerder nu uit China komt of niet: het is de consument die de rekening krijgt”, schrijft Tom De Meester vandaag in De Morgen. Volgens de PVDA-energiespecialist moet ons energienet daarom een volwaardige openbare dienst worden, zodat het maatschappelijk belang voorop staat en niet het financieel rendement van private aandeelhouders.

De PVDA verzet zich tegen de verkoop van veertien procent Eandis-aandelen aan het Chinese bedrijf SGCC. "Energie is een basisbehoefte, en onze energievoorziening hoort in handen van de samenleving te zijn", zegt energiespecialist Tom De Meester. De PVDA roept de gemeentes op om 3 oktober tegen de deal te stemmen.

Pagina's