Nieuws

Op 18 en 19 september worden in Bredene weer een dikke 10.000 bezoekers verwacht voor de zesde editie van ManiFiesta, het jaarlijkse solidariteitsfeest georganiseerd door het nieuwsmedium Solidair en Geneeskunde voor het Volk. (Her)ontdek het programma in een nieuwe folder, met oa auteur Ish Ait Hamou (So You Think You Can Dance), het complete filmprogramma enz. Tip: reserveer je logement snel, het aantal plaatsen slinkt…

Volgens Minister Homans is haar (Antwerps) initiatief om in sociale restaurants aan kinderen 1 euromaaltijden te verstrekken een groot succes. “Veel geblaat, weinig wol”, reageerde Dirk Van Duppen, gemeenteraadslid PVDA en huisarts bij Geneeskunde voor het Volk. Duizenden kinderen leven in armoede en die worden nauwelijks bereikt.

Twee weken na het Dictaat van Brussel is het tijd om een voorlopige balans op te maken. Dat doet Peter Mertens in een longread die leest als een grondige update van het Griekenlandhoofdstuk uit het succesboek Hoe Durven Ze dat De Wereld Morgen destijds in primeur publiceerde. Mertens vat de situatie in 13 stellingen samen, met een scherpe kritiek op de Duitse machtsgreep over de eurozone die sinds 2011 werd voorbereid. Maar hij eindigt optimistisch: “De Griekse ervaring heeft miljoenen Europeanen aan het denken gezet, en dat is een positieve zaak.”

Onze stroomfactuur wordt binnenkort 8 procent duurder. Dat hebben we te danken aan een nieuwe energieheffing die Vlaams energieminister Turtelboom (Open VLD) vorige week aankondigde. De ‘Turteltaks’ moet dienen om een schuldenberg van 2 miljard euro weg te werken bij de distributienetbeheerders Eandis en Infrax. Dat is allerminst rechtvaardig.

"Dit is een totaal onrechtvaardige taxshift", reageert Peter Mertens, "De regering geeft een taxcut van 2 miljard euro cadeau aan de bedrijven, en wij betalen de rekening door hogere taksen op elektriciteit, diesel, tabak en drank. Onder het mom van ecofiscaliteit en gezondheidsmaatregelen snijdt de regering in de koopkracht van de bevolking. Dat is geen taxshift, maar een taxlift op de kap van de gewone mensen.

Griekenland wordt volgens PVDA-voorzitter Peter Mertens een soort neo-kolonie in de eurozone. “Het schandelijke dictaat dat aan Athene werd opgelegd, is een politiek van concurrentie, van ongelijkheid, en van de financieel machtigste.” Opiniestuk verschenen op maandag 13 juli op knack.be.

Els Keytsman, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, trekt aan de alarmbel: “Men wil niet meer investeren in een kritisch middenveld, net nu we de grootste vluchtelingencrisis sinds WO II zien.” Na de hakbijl van de overheid kreeg zij haar ontslag, samen met de rest van het vierkoppige management van haar ngo.

De PVDA is van plan beroep aan te tekenen bij het Grondwettelijk Hof tegen het ‘langer-werken-voor-minder-pensioen’-beleid van de regering-Michel-De Wever. België verbond zich in de Grondwet en in verschillende internationale verdragen tot het behoud van de wettelijke pensioenleeftijd op 65 jaar en tot de ‘geleidelijke verhoging’ van het recht op sociale zekerheid. De regering-Michel-De Wever lapt die verbintenissen aan haar laars. 

De Griekse premier Alexis Tsipras werd op woensdag woensdag 8 juli in het Europees Parlement de mantel uitgeveegd, onder andere door Guy Verhofstadt. PVDA-voorzitter Peter Mertens schreef deze open brief als antwoord aan Verhofstadt. 

Woensdag 8 juli bespreekt de Kamercommissie Sociale zaken een wetsvoorstel van de PVDA. Doel is eerdere besluiten te herroepen in verband met uitsluitingen en beperkingen die mensen treffen met een inschakelingsuitkering. Het gaat zowel om besluiten van de regering-Di Rupo als van de regering-Michel.

Pagina's