Nieuws

Zonet werd aangekondigd dat de klimaatmars van Climate Express voor zondag in Oostende verboden is. "Dat betekent dat men de facto het grondwettelijk recht op betogen opschort. Wij stellen ons daar ernstige vragen bij", reageert PVDA-voorzitter Peter Mertens.

Precies op dit emotionele moment hebben we meer democratisch debat nodig over de regeringsmaatregelen. Want ook in elke veiligheidsstrategie zijn democratische principes nodig. Wanneer we de 18 extra regeringsmaatregelen op die principes toetsen, stellen we vast dat het rammelt langs alle kanten.

PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw is verontrust dat België mogelijk (onrechtstreeks) olie koopt die afkomstig is uit de door IS bezette gebieden. Hij zal premier Michel vragen om een audit naar de precieze herkomst van de Belgische olie.

Raoul Hedebouw (PVDA) is in het parlement tussengekomen in het debat over de strijd tegen terrorisme: “De barbaarse terreuraanslagen die gepleegd worden in Europa en elders in de wereld moeten onmiddellijk en definitief stoppen.” Hier vindt je zijn volledige tussenkomst.

"De regering besliste dreigingsniveau 4 te verlengen tot volgende maandag, maar met maatregelen op niveau ... 3,5. De PVDA begrijpt de angst voor een eventueel imminente aanslag, maar naarmate de dagen voorbijgaan, stapelen de vragen zich op", merkt David Pestieau, vicevoorzitter van de PVDA op.

Er moet veel gebeuren voor de Rode Duivels in volle wedstrijd de grasmat verlaten. Op 7 juni 2014, even na de 23e minuut van de wedstrijd tegen Tunesië houden ze het toch niet langer uit: hagelbollen, als golfballen zo groot, vallen met bakken neer op de Heizel. Tachtig kilometer van daar, in Wingene, lijkt de hemel helemaal naar beneden te komen. De dik 10.000 zielen tellende gemeente is het epicentrum van wat later als de Pinksterstorm door het leven zal gaan. In een mum van tijd vliegen serres aan scherven, worden hectaren gewassen op de akkers vernietigd en wordt een ravage aangericht aan carrosserieën en autoruiten.

Maandag 23 november voerden de vakbonden in gemeenschappelijk front actie in de provincie Henegouwen. Ze lieten de angst niet overwinnen en handhaafden hun actie. 

Het is onaanvaardbaar dat jongeren uit onze wijken jihadstrijders worden. Als we dat willen tegengaan, moeten we simplistische oplossingen vermijden. Er zijn geloofwaardige voorstellen. Dirk De Block, gemeenteraadslid in Molenbeek en voorzitter van PVDA Brussel, presenteert ons zijn voorstellen voor de aanpak van radicaliserende jongeren.

Toen bekend werd dat Saudische miljarden naar Antwerpen zouden komen, klapte de Antwerpse meerderheid enthousiast in de handen. “Hoe lang nog gaat de N-VA de Saudi’s de hand boven het hoofd houden?”, vraagt de PVDA zich af. De partij wil dat de deal wordt afgeblazen.

"De terreurgroep IS heeft zelf geen enkele wapenfabriek en moet zijn olie aan iemand verkopen", schrijft PVDA-voorzitter Peter Mertens in een opiniestuk op knack.be. "Waar wachten we dan nog op om de zuurstof van IS af te snijden? Dat kan door de geldtoevoer en de wapentoevoer door te knippen, en de banden men Saoedi-Arabië te stoppen. Zolang we dat niet doen blijft de schizofrene situatie voortduren."

Pagina's