Nieuws

Een oud-minister stort geld voor een staalbedrijf. Een ex-Senaatsvoorzitter krijgt geld dat gelinkt is aan een miljardair. Een Vlaamse regering huurt een studiebureau in voor een project dat moet uitgevoerd worden door een bedrijf waar het studiebureau banden mee blijkt te hebben. Drie onverkwikkelijke affaires die vragen oproepen over de banden tussen de politiek en de zakenwereld.

Bruggepensioneerden moeten zich weer beschikbaar stellen op de arbeidsmarkt. Kim De Witte, docent pensioenrecht aan de KU Leuven en pensioenspecialist van de PVDA, begrijpt de boze reacties. “Dat is niet alleen onheus, het is ook in strijd met het recht”, schrijft hij in een opiniestuk in De Morgen (2 maart 2015).

Bruggepensioneerden moeten beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. Op 19 februari lanceerde de PVDA op haar website een actie waarbij gedupeerden konden reageren op de nieuwe regelingen en daarbij een protestmail naar minister van Werk Kris Peeters sturen. Op negen dagen tijd kwamen 1.851 reacties binnen. Onder hen schreven er ook 1.200 een persoonlijke getuigenis neer.

De regering keurde een wetsontwerp goed over de indexsprong. Maar de strijd gaat voort. De wet is nog niet door het parlement goedgekeurd.

Hoe rijmt premier Michel de drieste uithalen van de meerderheidspartijen naar de vakbonden en het stakingsrecht met zijn verhaal over sociale vrede en sociaal overleg? Dat wilde volksvertegenwoordiger Marco Van Hees (PVDA) horen in de commissie Binnenlandse Zaken op dinsdag 24 februari.

Na het dossier van de Oosterweelverbinding in Antwerpen zet de Vlaamse regering nogmaals de belangen van betonboeren voorop. PVDA vindt de goedkeuring van het Uplaceproject in Machelen een achteruitgang voor de gezondheid, de mobiliteit en de leefbaarheid van de regio.

Tot op het laatste moment stond de Griekse regering op dinsdag 24 februari onder een enorme druk. Eén tegen allen. De Europese Unie was vastberaden ieder alternatief voor haar besparingsbeleid de kop in te drukken. Athene veroverde een bepaalde marge om nieuwe onderhandelingen binnen de vier maanden voor te bereiden. Griekenland begint aan een marathon.

De verzekeringssector vraagt dat de regering het minimumrendement voor de aanvullende pensioenen verlaagt van 3,25 naar 0,4%. Hiermee zou de tweede pensioenpijler een flinke klap krijgen. Nochtans had de regering het wettelijk pensioen net afgebouwd met als argument dat die aanvullende pensioenen zouden worden versterkt. Kim De Witte, pensioenspecialist van de PVDA, reageert.

Adecco is, vier jaar naar de eerste veroordeling, in beroep veroordeeld voor discriminatie. Dirk De Block, specialist van de PVDA inzake diversiteit en de strijd tegen discriminatie stelt: "De tijd van waarschuwingen en goede voornemens is voorbij. Discriminatie moet echt bestraft worden."

‘De afschaffing van de vrijstelling voor werkloze mantelzorgers is, net als andere activeringsmaatregelen, geen besparings- maar wel een pestmaatregel’, schreef Peter Mertens (PVDA) in zijn opinie op Knack.be.

Pagina's