Nieuws

Wordt de PVDA erkend als nationale partij? Het antwoord op die vraag werd vandaag verwacht. Maar de 'Controlecommissie betreffende de Verkiezingsuitgaven en de Boekhouding van de politieke partijen' besliste opnieuw haar oordeel uit te stellen.

Kan de PVDA een nationale partij zijn? Dat is de vraag waarover de bevoegde commissie zich dinsdagmiddag buigt. De PVDA legt alvast de nodige argumenten op tafel, inclusief precedenten.

Op 5 juli gaan de Grieken naar de stembus voor een referendum over de Europese wurgpolitiek. Na vijf maanden onderhandelen met het Europese establishment en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kiest de Griekse regering voor directe democratie. Een breuk met de traditionele achterkamerpolitiek. Maar democratie, dat bevalt de nieuwe Europese aristocratie niet. De eurogroep, de vergadering van de ministers van Financiën van de EU, sloot Griekenland zaterdag uit. De Europese Centrale Bank, nog zo'n onverkozen orgaan, mag er daarom voor zorgen dat Griekenland straks geen euro meer heeft. Maar premier Tsipras was duidelijk in het Griekse parlement: “Met een duidelijk ‘neen’, sturen we de boodschap dat Griekenland niet zal capituleren.”

Een Griekse onderhandelaar ploft compleet moegetergd in een sofa. Gisteren bleken ‘de instellingen’ nog tevreden met een verhoging van de btw op voedingswaren tot 13%. Vandaag moet dat ineens 23% zijn. Econoom en Nobelprijswinnaar Paul Krugman had gelijk: werkelijk geen enkele toegeving is voldoende voor de instellingen/schuldeisers (Internationaal Monetair Fonds, Europese Centrale Bank, Europese Commissie). Bij elke Griekse toegeving drijven ze het nog wat verder. Die strategie moet hun werkelijke doel verhullen: definitief komaf maken met links en de Griekse regering doen vallen.

Woensdag 24 juni werd het officieel. Hoewel iedereen zijn best doet om te spreken over een fusie, is het Ahold dat Delhaize overneemt. De beurzen jubelden, maar het personeel en de vakbonden zijn ongerust, en roepen op tot waakzaamheid. Op de ondernemingsraad beloofde de directie garanties qua werkgelegenheid en de uitvoering van de recente herstructurering, maar… wie gelooft die nog?

De regeringspartijen voeren een forcing om zo snel mogelijk een loopbaanverlening door te voeren. Maar moeten toch toestaan dat nieuwe experts kunnen spreken in de parlementaire commissie. De PVDA kritiseert al langer hoe het pensioendebat verloopt. Heel wat wetenschappers oordelen dat “langer werken voor minder pensioen geen goed idee is”. Zij moeten gehoord kunnen worden.

Een jaar geleden kwamen meer dan 50.000 betogers uit heel Europa in Brussel protesteren tegen sociale dumping en tegen het besparingsbeleid van de EU. Op woensdag 24 juni deden ze dat nog eens over, want de situatie is er alleen maar op verslechterd. Zeven Europese ministers van Werk pleiten in een brief aan de Europese Commissie voor strengere regels.

Voor de meeste waarnemers waren er twee scenario’s voor de Buitengewone Europese Top van maandagavond over Griekenland: een totale capitulatie van de Griekse regering of een definitieve breuk die de uitstap uit de euro zou inleiden. Indien premier Tsipras vasthield aan zijn ‘rode breekpunten’ leek dat laatste onvermijdelijk, want voor de kopstukken van de Europese Unie waren dat precies de belangrijkste eisen: er moest nogmaals ingeleverd worden op de pensioenen en er moesten hogere btw-tarieven komen. Met haar laatste voorstel doet de Griekse regering een nieuwe poging om de kool en de geit te sparen.

Het Antwerpse district Borgerhout heeft zich maandagavond 22 juni, tijdens de maandelijkse raadszitting, uitgeroepen tot eerste “TTIP-vrij” lokaal bestuur in Vlaanderen.

Aan het begin van een lange dag debatten over de verhoging van de pensioenleeftijd reageert de PVDA verbolgen op het wetsontwerp dat de pensioenleeftijd verhoogt tot 67 jaar. “Dit is een zwarte dag voor de democratie en het recht op sociale zekerheid”, stelt PVDA-Kamerlid Raoul Hedebouw. De PVDA verdenkt de regering ervan dat ze het wetsvoorstel snel door het parlement wil jagen om de aangekondigde vakbondsmanifestatie van 7 oktober te snel af te zijn.

Pagina's