Nieuws

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) laat weten dat hij zelf gaat werken aan een voorstel om de pensioenleeftijd voor parlementsleden te verhogen. Volgens Bracke is het huidige pensioenstelsel voor Kamerleden “niet langer houdbaar”. Hij reageert daarmee op de onthulling van de PVDA dat de meeste parlementsleden nog steeds op 55 met pensioen kunnen gaan en waarop duizenden boze reacties kwamen.

“Het ontslag van minister Turtelboom is het resultaat van het brede volksprotest tegen de gehate Turteltaks”, zegt Peter Mertens (PVDA), “maar de essentie is natuurlijk dat de Turteltaks zelf moet verdwijnen. De hele Vlaamse regering draagt een zware verantwoordelijkheid.” De PVDA drijft haar campagne tegen de Turteltaks op en trekt op 11 mei naar het Grondwettelijk Hof.

In de week van de diversiteit organiseert RedFox, de nieuwe jongerenbeweging van de PVDA, twee festivals, Diversity in Antwerp City en Diversity in Brussels City en een parade, Diversity in Liège City. Ze willen hiermee de positieve kanten tonen van diversiteit.

1 mei is al sinds het jaar 1886 een dag van strijd. Toen om de achturendag ingevoerd te krijgen. Vandaag strijden we opnieuw voor een sociaal alternatief. De PVDA roept al haar leden op om op 1 mei deel te nemen aan de verschillende manifestaties in het hele land.

Een nieuwe jongerenorganisatie van de PVDA ziet het levenslicht. Kinderen konden al terecht bij de Pioniers, studenten bij Comac. Jongeren van 14 tot 18 jaar kunnen zich nu aansluiten bij de RedFox. 

Iedereen langer werken? Niet echt. De parlementsleden hebben beslist dat hun eigen pensioenprivileges overeind blijven. De grote meerderheid kan nog steeds op 55 jaar met pensioen.

De PVDA vreest dat Antoine Deltour, de klokkenluider in de affaire LuxLeaks, veroordeeld zal worden. Hij riskeert dan vijf jaar gevangenis en een boete van een miljoen euro omdat hij de waarheid aan het licht heeft gebracht.

"De tienduizend-euro-politici zijn steeds meer vervreemd van de realiteit", schrijft Peter Mertens in opinie die verscheen op knack.be. Ze zijn afgesneden van de wereld van dure elektriciteit, harde werkomstandigheden, en langer werken. "Wij willen dat het vermogen van politiekers openbaar wordt. Al zou een maximumloon voor politici ook niet slecht zijn."

De regering-Michel wil het wettelijk pensioen van de ambtenaren “harmoniseren” met de privésector. Volgens PVDA-pensioenspecialist Kim De Witte zullen ambtenaren “langer moeten werken om op het einde van de rit tot 300 euro pensioen minder te krijgen.”

“Jobs, jobs, jobs? Neem uw verantwoordelijkheid en keur het charter tegen sociale dumping goed”, aldus een scherpe Peter Mertens op de Antwerpse gemeenteraad van 25 april. “Bescherm de stielkennis van de bouwvakkers in plaats van concurrentie toe te laten met Poolse stellingbouwers van 75 euro per maand.” Mertens riep op  om het charter van het ABVV te steunen dat sociale dumping wil uitsluiten op de bouwwerven die onder de verantwoordelijkheid vallen van de Stad Antwerpen.

Pagina's