Foto Solidair, Martine Raeymaekers.

Gaza en België: de hoogste tijd om de banden met Israël door te knippen

Wat vandaag gebeurt in Gaza is de verderzetting van een agressieve kolonisatiepolitiek van Israël. Deze derde militaire agressie van Gaza is een nieuw dieptepunt in meer dan 60 jaar verovering van grondgebied, intimidatie en terrorisering van de Palestijnse bevolking.

In Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever blijft Israël in ijltempo illegale kolonies inplanten en uitbreiden. Doorheen de Westelijke Jordaanoever is een 620 km lange apartheidsmuur gebouwd die het leven van de Palestijnen er ondraaglijk maakt. In de buurlanden leven meer dan 4 miljoen Palestijnen sinds 60 jaar in vluchtelingenkampen. In Israël zelf gelden andere wetten en regels, andere rechten en kansen voor joden en niet-joden. Hoe kan men dat anders noemen dan een nieuwe apartheidsstaat?

Men kan niet voorbij aan de rechtmatige eis om de blokkade van de Gazastrook op te heffen.

De Israëlische blokkade maakte van het overbevolkte en verarmde Gaza, een gebied zo groot als de afstand Antwerpen-Brussel, de grootste openluchtgevangenis ter wereld. Gaza is overbevolkt en verarmd door vele jaren totale afsluiting.

Israël krijgt hierbij de politieke, financiële en militaire steun van de westerse grootmachten, de VS voorop. Maar ook de Europese Unie en België zijn met tientallen economische, politieke, militaire, culturele, sportieve en academische draden met Israël verbonden. Een land dat al tientallen keren is veroordeeld door de Verenigde Naties, systematisch alle VN-resoluties naast zich neerlegt en continu het internationaal recht en de mensenrechten schendt.

Het is de hoogste tijd dat dit stopt: de niets ontziende agressie in Gaza, de blokkade van Gaza, de bezetting en kolonisatie van Palestijns gebied, de apartheidswetten.

Daarom steunen we de BDS-oproep van de Palestijnse civiele maatschappij (Boycott, Desinvestering, Sancties tegen Israël). Palestina moet een eigen, onafhankelijke staat worden, binnen de grenzen van voor '67. De bezetting van Palestijns grondgebied op de Westelijke Jordaanoever en de militaire controle van Gaza moeten stoppen. Maar een echt antwoord op de apartheid kan er maar komen door het vreedzaam samenleven van de twee volkeren binnen één democratische, pluralistische lekenstaat op het historisch grondgebied van Palestina. Net zoals dat in Zuid-Afrika is gerealiseerd, na de ontmanteling van het apartheidsregime.

En net zoals tegen de Zuid-Afrikaanse apartheid, kunnen acties van boycot, desinvestering en sancties een grote steun betekenen voor het realiseren van de rechten van het Palestijnse volk. Het is daarom de hoogste tijd dat alle Belgische banden met Israël worden doorgeknipt, zolang dit land het internationaal recht schendt en weigert de VN-resoluties toe te passen. 

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.