Maartje De Vries, voorzitster Marianne, vrouwenbeweging van PVDA. (Foto Solidair, Karina Brys)

De PVDA steunt de centra voor gezinsplanning in hun verzet tegen Maggie De Block

Mogen centra voor gezinsplanning de morning-afterpil uitdelen aan vrouwen? Als het van minister van Volksgezondheid Maggie De Block afhangt niet. De PVDA en haar vrouwenbeweging Marianne steunen de centra voor gezinsplanning in hun verzet. En in hun keuze om ondanks deze beperkingen de noodpil te blijven uitdelen.

De centra vroegen de minister om de wet die het verstrekken van medicatie regelt, te versoepelen. Die wet stelt dat alleen artsen en apothekers medicatie mogen geven of verkopen. Planningscentra geven nochtans van bij het begin van hun bestaan anticonceptie- en noodpillen aan vrouwen die dat nodig hebben, vaak gratis.

Sinds 2014 kijkt de Waalse regering echter strenger toe op het respecteren van deze wet en dat belemmert de centra in een deel van hun werk. Daarom vroegen zij aan de minister om voor hen een uitzondering te maken. Minister De Block reageerde negatief met de hoogst eigenaardige verklaring: “Het geven van de morning-afterpil past niet in de missie van de planningscentra.” Daarmee stelt ze de expertise en de werking van de centra ter discussie. Met haar rigide houding tast ze ook rechtstreeks het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen aan om zelf te kiezen of ze zwanger willen zijn of niet. Zo gaat ze voorbij aan het principe van “baas in eigen buik”.

De noodpil, of morning-afterpil, is inderdaad zonder voorschrift verkrijgbaar in elke apotheker. Toch is het belangrijk dat de centra voor gezinsplanning ze kunnen uitdelen. Aankloppen bij een apotheker of huisarts is voor veel vrouwen niet evident. Ze stoten vaak op financiële drempels, op een schaamtegevoel of gebrek aan vertrouwen. In een planningscentrum kan iedereen in alle anonimiteit en veiligheid terecht voor laagdrempelige en deskundige hulp. De equipe van zo’n centrum bestaat tevens uit artsen, verpleegkundigen, psychologen, sociale werkers … De centra zijn uitstekende partners om vrouwen in moeilijke situaties te helpen. Daardoor ondersteunen ze ook vrouwen in de meest precaire situaties om hun eigen keuzes te maken. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de minister hun werking op deze manier afremt. Zo zet ze een hele boel vrouwen in de kou.

De PVDA en haar vrouwenbeweging Marianne steunen daarom de centra voor gezinsplanning in hun verzet. En in hun keuze om ondanks deze beperkingen de noodpil te blijven uitdelen.

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.

Reacties

Dus vóór 2014 zou er geen probleem geweest zijn. En hoe lang bestaan die centra voor gezinsplanning dan al ?
Blijkbaar hebben deze centra ook het recht op toelagen. Misschien dat daar het schoentje wringt.