Foto Solidair, CPP.

Beste Maggie, bedankt om van gezondheid een luxeproduct te maken

auteur: 

Dirk Tuypens

Minister Maggie De Block wil 900 miljoen euro besparen in de gezondheidszorg, onder meer door een aantal geneesmiddelen twee tot drie keer duurder te maken. “Een besparing op kap van de patiënt”, schrijft Dirk Van Duppen van Geneeskunde voor het Volk in Knack. Samen met de PVDA startte Geneeskunde voor het Volk eind december een wenskaartactie om tegen het beleid van de minister te protesteren. Via website en sociale media kregen we heel wat reacties.

Stuur uw nieuwjaarsboodschap naar Maggie!

“Waarom altijd besparen op de zwaksten in de samenleving”, klinkt het. “Mensen die zorgbehoevend zijn, krijgen steeds minder begrip.” Een vaststelling die veel verontwaardiging wekt. De boodschap aan minister De Block is duidelijk: “Gezondheidszorg is geen pokerspel. Mensen hebben nu eenmaal zorg nodig. Door geneesmiddelen ineens veel duurder te maken, kunnen bepaalde mensen ze niet meer betalen.”

De gevolgen laten zich raden. “Mensen zullen hun doktersbezoek nog meer uitstellen en hun voorgeschreven medicatie minder nemen. Dank zij uw beleid zullen we meer en langer ziek zijn, terwijl de jacht op langdurig zieken verdergezet wordt.” Dirk Van Duppen bevestigt dit: “De meest kwetsbare patiënten zullen een behandeling uitstellen. Een bronchitis bij hen wordt dan een longontsteking. Dat gaat niet alleen de ziekteverzekering meer kosten, maar bezorgt ook de patiënt veel leed.”

Beleid om ziek van te worden

“Mijn noodzakelijke medicatie is met 50 euro per maand opgeslagen”

Mensen die zelf met gezondheidsproblemen kampen of zieke mensen in hun omgeving zien, weten al te goed wat de maatregelen van De Block concreet betekenen. “Door uw besparingen op de terugbetaling van ontstekingsremmers word ik hard getroffen. Ik heb nog veel andere medische kosten waarvoor er geen tussenkomst is. Dit er nog eens bij, is echt teveel.”

De extra kosten voor geneesmiddelen komen voor veel patiënten bovenop andere medische kosten. “Ik ben als gevolg van een ongeval al 18 jaar invalide. De kosten voor behandelingen die werken worden meestal niet of slechts gedeeltelijk terugbetaald.” Of ze komen bovenop andere besparingen in de gezondheidszorg. “Er worden mij nu ook kinebeurten afgepakt, net nu ik die nodig heb om aan de slag te kunnen blijven. Als kers op de taart wordt het voor mij als maaglijder nog eens duurder.” En uiteraard komen de extra kosten ook bovenop alle andere besparingsmaatregelen. “Mijn noodzakelijke medicatie is met 50 euro per maand opgeslagen. Tel dat samen met de andere prijsverhogingen van de regering en dan kan ik mij sommige geneesmiddelen niet meer permitteren.” Ook voor wie moet rondkomen met een invaliditeitsuitkering, wordt het weinig rooskleurig. “Met chronische pijn moet ik zien te overleven met een ontoereikende invaliditeitsuitkering. Nu moet ik nog eens extra opleggen voor mijn levensnoodzakelijke medicijnen.”

Er is wél een alternatief

Mensen voelen zich door minister De Block dapper in de kou gezet. Het is meer dan duidelijk dat het welzijn van de bevolking niet haar prioriteit is. “Aan alles voel je dat de Pharma-industrie wordt gesteund en voorrang krijgt op de kwetsbare mens in onze maatschappij.” Dat De Block, met haar riante ministerswedde, volhoudt dat de patiënt de besparingen niet zal voelen, wekt ook heel wat ergernis. “Mocht ik een dergelijk inkomen hebben, dan zou ik hier ook niet veel om geven. Maar jammer genoeg ben ik invalide en niet meer in staat om te werken. Bedankt om mijn leven stuk te maken.”

"Het kiwimodel is democratisch, goed voor de staat en goed voor het volk.”

Minister De Block beweert bij hoog en bij laag dat er voor haar besparingsplan geen alternatief is. Maar die bewering kan niet bepaald op veel bijval rekenen. Er zou misschien al wat bespaard kunnen worden bij de politieke klasse. “Halveer hun maandloon, dan hebben ze nog meer over dan de gewone hardwerkende mens.” En er is natuurlijk ook het kiwimodel. “Dat is democratisch, goed voor de staat en goed voor het volk.”

“Al tien jaar ijveren wij met de PVDA voor dit kiwimodel”, schrijft Dirk Van Duppen in Knack. “In Nederland, Duitsland en nu ook in Zweden wordt dit voor alle producten uit patent toegepast. We hebben berekend dat als de minister het zou toepassen op één antibioticum zoals augmentin, ze meer zou besparen dan wat ze nu wil bezuinigen op de hele groep van antibiotica door de patiënt meer te doen betalen. Als we de Nederlandse prijzen voor pantoprazole en omeprazole zouden toepassen op de Belgische verkoopsvolumes, besparen het RIZIV en de patiënt op die twee geneesmiddelen door het optimaliseren van de prijzen gevraagd door de farmaceutische industrie respectievelijk 51,9 en 28,2 miljoen euro. Minister De Block, er is wel degelijk een alternatief.”

Stuur een wenskaart met je eigen boodschap naar Maggie: klik hier

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.

Reacties

Was te verwachten met openvld en NVA te samen in de regering een nefast coctail voor de zwakeren in de samenleving. En dit terwijl hun beleid steeds meer zwakeren in de samenleving crieeerd. de wet van de sterkste de rijken rijker de armen armer en mid denklasse weg STEENRIJK en STRAAT ARM
Het gevaarlijkste in de gezondheidszorg op dit ogenblik, vind ik dat men in de toekomst de tekorten in de sociale zekerheid niet meer wil bijpassen. Eerst heeft men de kassen geleegd door aan de patroons werknemers aan te bieden, waarvoor ze niets meer moesten betalen qua sociale zekerheid. Als de kassen dan niet meer toekomen, dan moet de kleine man weer meer betalen. Waarvoor betalen we nog zoveel belastingen als de tekorten in de sociale zekerheid niet meer worden bijgevuld. Waarvoor dienen onze belastingen dan wel? Ondertussen moet bv. Electrabel niets betalen, betalen de grote bedrijven maar een schijntje als belasting. We zitten met een regering , die het patronaat helpt en steunt met steeds driestere aanvallen tegen werknemers en mensen, die leven van een sociale uitkering.
He " MAGGIE " weeral fijn gedaan hoor : weeral wat minder op pensioentje na - 50 jaar werken .
Alle gevoel met het dagelijkse leven is weggedeemsterd. En dat voor een huisarts. Een schande.