Foto Solidair, Han Soete

#15dec grootste staking sinds laatste 30 jaar

Foto Solidair, Han Soete
Foto Solidair, Karina Brys
Foto Solidair, Karina Brys

De staking in de provincie Antwerpen begon reeds vroeg op zondag om 17uur met de staking van het loodswegen. Vanaf dan kon geen enkele boot de haven nog in of uit. Grote stakingspiketten zorgden ervoor dat de grote petrochemie bedrijven onbereikbaar waren vanaf 2h00 (de nacht van zondag op maandag). Alle grote bedrijven in het Antwerpse staken.

De staking spreidt zich uit over alle sectoren: metaal, chemie, voeding, De Lijn en de spoorwegen, openbare diensten – zowel lokaal, Vlaams als federale diensten, pharmaindustrie, distributieketens, de haven zelf, gevangenis, postsortering en –verdeling, … “Dit is de grootste staking sinds 30 jaar” stelt Wouter Van Damme, provinciaal voorzitter van de PVDA. “Alle grote bedrijven liggen stil, verschillende installaties in de petrochemie werden stilgelegd. Overal zijn er grote piketten, zoningpiketten van meer dan 200 personen zijn geen uitzondering. Maar ook in de kleinere bedrijven is de staking algemeen. Neem nu het industrieterrein van Hoogstraten. Voor de eerste keer in de geschiedenis van Hoogstraten stond er een zoningpiket van 80 personen. De stakers laten zich ook niet intimideren door de dreigementen van verschillende patroons.”

De burgerbeweging Hart Boven Hard bracht solidariteitsbezoeken aan verschillende piketten. Verschillende artiesten maakten voor de eerste keer kennis met de klassenstrijd. Om 10 uur heeft Hart Boven Hard een fietstocht gepland die nog meer piketten zal aandoen.

“200 militanten van de PVDA zijn sinds deze ochtend op stap om meer dan 160 piketten in de provincie te bezoeken om de stakers te ondersteunen. De stakers verzetten zicht tegen asociale maatregelen van de regering Charles Michel. Maar het is vooral de schaduwpremier Bart De Wever die het verkorven heeft bij de stakers. Zijn uitspraken van de laatste week zijn olie op het vuur. ‘Ik zit niet op dezelfde tak als De Wever” was een uitlating die we meermaals hoorden. Er is geen draagvlak voor de maatschappijvisie van Bart De Wever. De mensen willen solidariteit en niet de mentaliteit van ‘ikke en de rest kan stikke’. Ze zijn vastberadener om door te gaan tot de asociale maatregelen ingetrokken worden.” zei Wouter Van Damme.

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.