Protestbijeenkomst: De Nobelprijzen voor de Vrede ontmoeten elkaar

Datum
woensdag, 26 maart, 2014 - 12:30
Plaats
Luxemburgplein
1050 Elsene
Soort evenement
Manifestatie

Woensdag 26 maart bezoekt Barack Obama de Europese instellingen. Laten we hen herinneren aan de verantwoordelijkheden voor de vrede en democratie die met hun prijs gepaard gaan. De vredesbeweging nodigt u uit op een protestactie op het Luxemburgplein te Brussel op Woensdag 26 maart om 12u30.

De Nobelprijzen voor de Vrede ontmoeten elkaar. Laten we hen aan de agenda herinneren!

Een ontmoeting tussen Nobelprijswinnaars voor de Vrede gebeurt niet vaak! Woensdag 26 maart bezoekt Barack Obama de Europese instellingen. Laten we hen herinneren aan de verantwoordelijkheden voor de vrede en democratie die met hun prijs gepaard gaan. De vredesbeweging nodigt u uit op een protestactie op het Luxemburgplein te Brussel opWoensdag 26 maart om 12u30.
 
President Obama kreeg de Nobelprijs «voor zijn uitzonderlijke inspanningen om de internationale diplomatie en de samenwerking tussen de volkeren te versterken». De Europese Unie kreeg de Nobelprijs «voor haar meer dan zes decenia lange bijdrage aan vrede en toenadering, de democratie en de Mensenrechten in Europa».

Ontwapenen om te ontwikkelen

De Verenigde Staten (685 miljard dollar) en Europa (407 miljard dollar) zijn verantwoordelijk voor 62% van de wereldwijde militaire uitgaven, terwijl ze deze duizelingwekkende bedragen zouden moeten besteden aan de versterking van de multilaterale diplomatie, de strijd tegen de armoede en sociale uitsluiting, de strijd tegen de klimaatopwarming.
 
De twee Nobelprijswinnaars zijn integendeel verantwoordelijk voor tweederde van de wereldwijde wapenhandel ook naar conflictgevoelige of gewelddadige regio's.
 
De Nobelprijzen voor de Vrede kondigen daarenboven de modernisering van het Amerikaans nucleaire wapenarsenaal in Europa aan, en dit terwijl de meerderheid van de Belgen net wil dat deze wapens verdwijnen. De nucleaire ontwapening is trouwens een verplichting volgens het Non-proliferatieverdrag.
 
De aanvallen op de vrede en de democratie van de twee Nobelprijswinnaars nemen vandaag nog een andere vorm aan: het Trans-Atlantisch Handelsverdrag (TTIP)! Met de grootste discretie bereiden de EU en de VS een Transatlantische Markt voor. Het objectief? Een grotere liberalisering van de financiële en handelsbetrekkingen, die gepaard gaan met een gezamenlijke juridische en veiligheidspolitiek. Deadline: 2015 ... Dit project is een reële bedreiging voor ons democratisch stelsel en dit op vele terreinen: financiële en publieke diensten komen in gevaar, stijgende sociale ongelijkheid en milieuvervuiling, meer repressie tegen sociale bewegingen, basisvrijheden die onder druk komen te staan, toenemende macht van multinationale ondernemingen ... En dit zonder echte raadpleging van de bevolking die er het slachtoffer van zal zijn!
 
Daarom:

  • Neen aan de militarisering van de wereld!
  • Transformatie van militaire budgetten naar de sociale en economische ontwikkeling van de bevolking!
  • Neen aan het Translatlantisch Handelsverdrag!

Labels