Manifestatie • Join the energy revolution

Datum
donderdag, 20 maart, 2014 - 17:00
Plaats
Rotonde Schuman
1040 Brussel
Soort evenement
Manifestatie

Op 20 maart vervoegt intal de betoging in Brussel op het Schumanplein om van Europa te eisen dat het zich engageert om te strijden tegen de klimaatverandering.

In januari heeft de EU haar nieuwe doelstellingen voor 2030 voorgesteld inzake klimaat en energie:

De uitstoot van broeikasgassen met 40% verminderen ten opzichte van 1990
27% van de gebruikte energie moet hernieuwbare energie worden

Deze maatregelen zijn totaal onvoldoende! Het IPCC is hier heel duidelijk over: we moeten de uitstoot van broeikasgassen met minstens 80% verminderen tegen 2050, als we de opwarming van de aarde onder de 2°C willen houden . Een vermindering van 55% is haalbaar tegen 2030, we moeten stoppen met de zaken uit te stellen en nu actie ondernemen.

En toch bevinden we ons weer in een situatie waarbij het Noorden zich permitteert, door haar productie en consumptie,klimaatveranderingen te veroorzaken die het Zuiden moet ondergaan. Deze laatste groep is het meest kwetsbaar voor klimaatveranderingen: grote droogtes, orkanen, een stijgende zeespiegel, ... Deze gebeurtenissen zijn catastrofaal voor de bevolking, de biodiversiteit en de ontwikkeling van deze landen.

Het Noorden komt op een nog meer directe manier tussen door de natuurlijke rijkdommen van de landen in het Zuiden te plunderen net zoals de mijnbouwmultinationals dat bijvoorbeeld in de Filipijnen doen. Wat duidelijk hun soevereine ontwikkeling bedreigt!

Het is belangrijk om onze eigen stem en die van het Zuiden te laten horen door op donderdag 20 maart te gaan betogen. We willen dit Europa en deze energieën niet. Er bestaan alternatieven en het is in die richting dat we willen gaan.

Praktische informatie:

Wanneer: 20 maart van 17:00-19:30
Waar: Vertrek vanuit het Schumanplein waar de vervuilende energieën voorgesteld worden en die we de rug toe keren in de richting van de groene alternatieven om oplossingen voor de klimaatcrisis te vinden. Deze liggen in het Jubelpark, op slechts 300 meter, dus het is mogelijk om na 17u bij de betoging aan te sluiten.

U kunt deelnemen en uw vrienden uitnodigen op deze Facebookpagina: https://www.facebook.com/events/675457835830487 

Labels